sobota, 8 września 2012

Młyny w Stanisławiu

 Ostatnio zawitał u mnie listonosz z piękną paczuszką z Młynów w Stanisławiu , a w niej 


-mąka pszenna krupczatka ;
-otręby owsiane ;
-kasza gryczana ;
-kasza jęczmienna ;
-płatki owsiane .
Była pora obiadowa , a więc zamiast zrobić obiad z kaszą gryczaną i otrębami których zazwyczaj używam sięgnęłam po te które przyniósł kurier.
Tutaj macie ode mnie dwa ciekawe przepisy:

Kotlety z kaszy gryczanej 
pół szklanki kaszy
1 jajko1 cebula

otręby
bułka tarta
sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry
Kaszę ugotować, cebulę zeszklić na tłuszczu, zmielić przez maszynkę. Dodać cebulę, jajko, bułkę tartą, otręby i przyprawy . Całość wymieszać.
Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złocisty kolor. 

Kasza gryczana z twarogiem
szklanka kaszy gryczanej,
kostka sera półtłustego,
2 jajka,
oliwa, 
śmietana 18 %, 
cebula,
tarta bułka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kaszę ugotować na półsypko, cebule usmażyć na tłuszczu. Ser rozetrzeć z jajkami dodać cebulę, dobrze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać bułką. Kaszę wymieszać z masą serową włożyć do naczynia polać śmietaną ( nie za dużo ). Zapiekać ok. 25. min w 200 stopniach. Podawać polane śmietaną z pomidorami lub zieloną sałatką.
Bardzo smakują mi produkty polskich młynów i szczerze serdecznie je polecam . 

3 komentarze: